Het slopen van een badkamer is een specialisme!

De badkamerslopen dat gaan we zelf doen, dat is het eerste geld bespaart, maar de meeste komen er na 20/ 30 minuten achter dat dit toch eigenlijk wel een hele hoop en zwaar werk is.

Als u zelf gaat slopen bedenk dan goed, hoe u de minste schade kunt maken. Bedenk of vind de leidingen die in de muur zitten. Hoe de afvoer, verwarmingsleidingen door vloer, plafond of wand lopen.

Print/ kopieer hier de checklist met handige tips om badkamer/ toilet of keuken te slopen.

Stappen bij het maken van een sloopchecklist:

1. Sluit het water af (VEILGHEID)

De leidingen komen los achter de vloer /wand -tegels vandaan, deze zijn namelijk in gevreesd door de vorige installateur/ eigenaar. Voorkom lekkage en een nat pak en vooral paniek. Sluit de watertoevoer bij de meter af. Tip: vul een emmer water, zodat u desnoods het toilet nog een keer kan doorspoelen, vul het koffiezet apparaat en een paar flessen.

2. Zet de Elektra UIT op de bovenverdieping

Achter het plafond/ badmeubel/ of laag bij de grond zitten vaak in de badkamer toch licht/ stopcontact punten. De elektra groep graag uit schakelen, deze vind je het simpelst door iemand boven te zetten met het licht aan. Als u de groep uitschakelt zal dus de stroom niet meer actief zijn. Let dus op met de kango en licht (oude bureaulamp/ werkkamp, dit kunt u middels een haspel beneden vandaan halen.

3. Toilet verwijderen

De toiletpot, douche scherm,  zijn meestal het makkelijkst te verwijderen. Dus wij starten hier meest mee.

  • vind het kraantje van de spoelbak van het toilet sluit deze (waterpomptang als het niet handmatig lukt). Trek nog een laatste keer door. Een grote doek in de hals onder in de pot, zodat als u deze uit de kit en afvoerpijp trekt, niet gelijk nat bent van het resterende water.
  • draai de bouten nu uit de vloer (Baco) waar de pot mee vast zit aan de vloer. Trek de pot bij een wand aansluiting hard naar u toe, bij een vloer aansluiting hard omhoog. Indien er kit gebruikt is kunt u deze lossnijden met een stanleymes.
  • Sluit vervolgens de afvoer met een afsluitdop! Of indien mogelijk laat het kraantje voorlopig zitten.

3. Wastafel en badkamermeubel verwijderen  

  • Demonteer het meubel met een platte/ kruiskopschroevendraaier.
  • onder de wastafel zitten twee leidingen en een afvoer, deze twee leidingen kunt u met de baco losdraaien. Het sifon is met de hand los te draaien, anders de waterpomptang gebruiken. Breek deze niet af!
  • De kraantjes op de twee leidingen dicht draaien of afsluiten met afsluitdoppen
  • U kunt na de vorige stap de bouten losdraaien van de wastafel, eventueel de kit insnijden en de wasbak van de muur pakken, ondersteun deze goed anders valt hij gelijk stuk op de vloer.
  • Sluit de afvoer af met een doek zodat er niets in kan vallen tijdens het breken van de tegels.

4. douchebak verwijderen

Normaal gesproken zit er een ombouw rond de douchebak, snij de kit in deze zit op de vloer en tegen de zijkanten omhoog.

  • dan demonteert u het glas of de kunststofschotten. Deze zijn geschroefd in de muur, gebruik een schroevendraaier plat op kruis. Snij bij eventueel kit de kit in.
  • Draai de schroef los die midden in het afvoerputje zit en verwijder alles wat los zit.
  • Trek de douche bak los, naar u toe, eventuele kit alsnog weer insnijden met een stanleymes.
  • Trek de rubberslang of pvc pijpen uit de afvoer en plaats een doek, zodat er geen tegeltjes of ander puin in kan vallen.
  • Demonteer de (thermostaat) kraan met de baco, en dop met twee afsluitdoppen de leidingen af.

5. Lig/ zit bad verwijderen

Normaal gesproken zit er een ombouw rond het bad, snij de kit in deze zit rondom en ook op de vloer en tegen de zijkanten omhoog.

  • dan demonteert u het glas of de kunststofschotten. Deze zijn geschroefd in de muur, gebruik een schroevendraaier plat op kruis. Snij bij eventueel kit de kit in.
  • Draai de sifon onder het bad los, als eventueel de kranen aan het bad vast zitten demonteert u deze voordat u het bad verwijderd.
  • Draai de schroef los die midden in het afvoerputje zit en verwijder alles wat los zit.
  • Trek het bad los, naar u toe, eventuele kit alsnog weer insnijden met een stanleymes.
  • Trek de rubberslang of pvc pijpen uit de afvoer en plaats een doek, zodat er geen tegeltjes of ander puin in kan vallen.
  • Demonteer de (thermostaat) kraan met de baco, en dop met twee afsluitdoppen de leidingen af.
  • Als alles afgedopt is, kan het water er weer op.

               4. Radiator verwijderen

  • Het demonteren van de (design)radiator (en)
    • haal de stroom van de ketel, stoppenkast, of stekker uit het stopcontact
    • de radiator kunt u leeg laten lopen er zit een kraantje aan en misschien moet dit met een tapkraan sleutel. Plaats een emmer! Alles wat boven uw kraantje aan water zit komt eruit. Dit kan ook meer dan een emmer zijn, dus blijf in de buurt. Niet gelijk helemaal opendraaien er staat druk op kraantje en er zit veelal vuilwateremmer in (gitzwart)
    • Draai de knel koppelingen los met de baco.
  • De muur bevestigingen kunt u losdraaien met een schroevendraaier plat of kruis.
  • Houd de radiator goed vast terwijl u deze demonteert, is meest zwaar,  ook leeg!
  • Gebruik afsluitdoppen om de verwarmingsbuizen te sluiten.

5. Elektra en lampen

Verwijder de lampen, van de muur en/of plafond. De beschermkapjes van de stopcontacten met een schroevendraaier kruis en platte, om eventueel los te wrikken. Draden graag afdoppen, middels lasdop of kroonstenen

6. Afplakken en stofbestrijding:

Tijdens het hakken en breken afplakken tbv  stofvrij! Plak de deurpost af met folie en het best is een meter verder weer, zo creëert u een tocht sluis en waait niet alles uw gehele woning door, kiergaten onder deuren van dezelfde verdiepen kunt u afdekken door een natte handdoek op de deurpost te liggen en oprollen tegen de deur, zodat er geen stof onder door kan. Doe eventueel een raam van de badkamer open.

7. Zelfbescherming

Draag voor het stof, maar zeker door rondvliegende scherven, vaker nog scherper dan een mes een goedpassende gesloten bril. Mondkapjes voor het stof, handschoenen voor de scherven, lange mouwen en lange broek. Evt cap of pet.  tip, smeer de bril in met een goede zeep, zodat deze niet constant beslaat, speeksel werkt ook, net als bij een duikbril.

8. Plafond verwijderen

het plafond kunt u verwijderen door de dunne afwerklatten te verwijderen,  met een hamer schroevendraaier beitel.schrootjes kunt u er nu zo uit rapen en gipsplaten kunt u lostrekken, anders even een hamer er doorheen om een trekgat te creëren. Pas op grote delen zijn zwaar.

Het houten raggel werk kunt u nu verwijderen met de klauw hamer/ beitel of koevoet.

9. wandtegels verwijderen

Begin bovenaan met de tegels ervan af te hakken en werk naar beneden. Gaat het plafond er niet uit en zitten de tegels tot bovenaan vergruis de eerste dan met de hamer,  zover mogelijk bovenaan en in de hoek.

Voor deze klus heb je een hamer en steenbeitel nodig.

De tegels tot het plafond dan verbrijzel je eerst de bovenste tegels met een hamer. De beitel in een hoek van 30 geraden op het werk zetten en rustig aan tikken. Mocht het niet makkelijk gaan door de goddelijk die gebruikt is, gebruik een Cango, ook voor dit apparaat werkt de hoek van 30 graden. U ‘schept’ eigenlijk de tegels van de vloer.

Gebruik geen cango op gipsmuurtjes, dit gaat niet.

10. Vloertegels/ plavuizen verwijderen                                                                                     Begin voor de voet weg, in de deuropening, bekijk of dit lukt met een beitel en hamer, anders de cango, houd 30 graden aan, goed diep in de voeg zetten en soort scheppen. Soms heeft de lijm een trilling nodig om los te komen.

11. Opdekvloer verwijderen

De opdekvloer kunt verwijderen door de cango na de plavuizen weg zijn. In een 45 graden te zetten. Laat de cango de druk zelf uit te oefenen. Let de opdek vloer eruit halen is niet altijd nodig.

Veelal word dit gedaan om de vloerverwarming aan te leggen.

12. Afvoeren van het afval.

Er is niks fijners dan schoon werken, zorg dat de werkplek schoon blijft.

na elke stap afval afvoeren. Het ligt en staat in de weg, en is ook nog eens gevaarlijk ivm glij gevaar.

Het puin van de tegels voert u het makkelijkst af met 2 / 4 emmers van 10 liter  te vullen en met tegels en lijmresten te lopen naar de container of aanhangwagen.

13. Afvoeren middels een container

Heeft u alleen de wandtegels, plavuizen vloertegels,stenen, porselein, zandcementvloer en of beton, dan kiest u voor de puincontainer

https://www.afzetbak.nl/container-huren/puin/3m3

wandtegels, gipsplaten, gips/ gibo plokken, gasbeton, schootjes kunststof/ hout, glas, spiegel, plavuizen vloertegels, pvc, slangen,stenen, porselein, zandcementvloer en of beton, dan kiest u voor de bouw en sloopcontainer

https://www.afzetbak.nl/container-huren/bouw-en-sloopafval/3m3

Het advies van afzetbak.nl, voor een badkamer is 2,5m3. een 3m3 moeten passen, mits de badkamer natuurlijk een normale afmeting betreft.

Mocht u het zelf slopen niet zien zitten om zelf te doen, vul dan het offerte formulier in op de website.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?